For børn kan jo ikke passe på voksne – Evaluering af samtalegrupper for børn med psykisk syge forældre i lokalpsykiatrierne i Århus Kommune
Nye metoder i arbejdet med samtalegrupper for børn i familier med sindslidelse
Indhold
Rapporten beskriver et projekt om etablering af støttende tilbud til børnefamilier, hvor en eller begge forældre har en sindslidelse. Projektet blev gennemført i Århus Kommune i perioden 2003-2005 og havde til formål at styrke børnenes modstandsdygtighed overfor påvirkningen af de svære opvækstvilkår, de lever i, når mor og/eller far har en sindslidelse. Det langsigtede mål var at forebygge, at børnene selv udvikler behandlingskrævende diagnoser eller problemstillinger.
Projektet bestod af to delprojekter:
- I delprojekt 1 ønskede man at etablere og forankre samtalegrupper i lokalpsykiatrien for ikke-behandlingskrævende børn i alderen 10-16 år af forældre med en erkendt sindslidelse.
- I delprojekt 2 ønskede man at afdække mulighederne for, i samarbejde med praktiserende læger og psykiatere, at tilbyde familiesamtaler til forældre med sindslidelser, der ikke har kontakt til lokalpsykiatrierne eller Psykiatrisk Hospital. Herigennem kunne man også give børn i disse familier tilbud om optagelse i samtalegrupperne.
Rapporten indeholder foruden en beskrivelse af projektets metode, også resultaterne fra evalueringen af delprojekt 1, der blev gennemført parallelt med projektforløbet. Delprojekt 2 er evalueret for sig.
Konklusion
Samlet set er konklusionen, at de børn og forældre, der er i kontakt med tilbuddet, er meget positive og vurderer, at børnene faktisk opnår en række af de kompetencer, som det var hensigten at bibringe dem i samtalegrupperne.
Evalueringen peger på, at der er en relativt stor andel af børnene, hvis forældre, ud over psykisk sygdom, også har et misbrugsproblem, og at en relativt stor andel af børnene har oplevet, at forældrene eller andre nære familiemedlemmer har forsøgt selvmord. Det vil derfor være en fordel, hvis gruppelederne fremover i kontakten til familierne har mere fokus på disse problemstillinger, så man dels får en mere sikker registrering af omfanget og dels får problemerne drøftet åbent med familierne, så de senere kan forholde sig til det i samtalerne med børnene.
Et udviklingstema, der anbefales i evalueringen er at øge projektets familiefokus bl.a. via øget inddragelse af forældrene. Dette er for at sikre, at indsatsen bygger på respekt for de stærke bånd, der knytter børn og forældre sammen.
Metode
Der har siden oktober 2003 været etableret samtalegrupper i alle fire lokalpsykiatriske distrikter i Århus Kommune. Projektet har i alt i perioden oktober 2003 – februar 2005 været i kontakt med 95 børn, hvoraf 56 børn på et tidspunkt har været optaget i en gruppe.
Der findes landet over efterhånden en del erfaringer med samtalegrupper for børn af psykisk syge. De århusianske samtalegrupper har afprøvet nye metoder inden for feltet på tre områder:
- Åbne grupper med rullende planlægning
- Stort aldersspænd i gruppen (10-16 år)
- Gruppeledere med anden baggrund end terapeutisk
Evalueringen er gennemført som en løbende evaluering opbygget som en virkningsevaluering. Evalueringen bygger på data indsamlet i perioden oktober 2003 - februar 2005 i form af bl.a. logbøger, registreringsark, noter og referater fra samtalegrupperne og andre møder.
Derudover er der i perioden august 2004 – januar 2005 gennemført interview med gruppelederne i de fire samtalegrupper, syv børn der deltog i samtalegrupperne og deres forældre, supervisorer, ledere og medarbejdere i den amtslige og kommunale Lokalpsykiatri samt samarbejdsparter og socialrådgivere på Psykiatrisk Hospital.