Evaluering af pulje til psykologhjælp – afsluttende evaluering
Effektmåling af tidlig psykologbistand for unge med psykosociale funktionsnedsættelser
Indhold
Evalueringen omfatter 14 projekter med det fælles formål at yde psykologhjælp til børn og unge med begyndende eller lettere psykiske vanskeligheder. En del af formålet med disse projekter er at mindske antallet af børn og unge, som henvises til psykiatrien, samt at forebygge frafald fra ungdomsuddannelserne.
Syv projekter er forankret i kommunerne og har til hensigt at yde psykologhjælp til børn og unge, der ikke er i behandling inden for børne- og ungdomspsykiatrien. De andre syv projekter er forebyggende psykologiske behandlingstilbud forankret i ungdomsuddannelserne. Alle projekter blev igangsat i 2008 og kører frem til udgangen af 2011.
Evalueringen har til hensigt at dokumentere, hvorvidt og hvordan den samlede indsats såvel som de enkelte projekter opnår positive forandringer for børn og unge. Konkret forsøger evalueringen at afdække:
- om en tidlig psykologbistand til børn og unge kan medvirke til at sikre større psykisk trivsel og dermed mindske behovet for psykiatrisk udredning og behandling
- om tildelingen af psykologbistand reelt medfører en aflastning af det psykiatriske system
- om indsatsen har en effekt i forhold til at mindske risikoen for frafald på ungdomsuddannelser
Rapporten baserer sig på tre delrapporter.
Konklusion
Evalueringen viser følgende hovedresultater:
- Der er en signifikant nettoeffekt for de børn og unge, der har deltaget i indsatsen. Effekten er størst for unge over 13, mens mindre børn kun oplever en begrænset nettoeffekt.
- Trivslen er forbedret for omkring 2/3 af de børn og unge, der har deltaget i projekterne.
- Kontrolgruppens brug af psykologer og privatpraktiserende psykiatere i 2009 var tre gange højere end for indsatsgruppen.
- I forhold til at mindske antallet af børn og unge, der henvises til psykiatrien, viser evalueringen, at fem ud af syv kommuner har oplevet et større fald i antallet af sengedage og en lavere stigning i antallet af patienter i ungdomspsykiatrien end landsgennemsnittet fra 2007 til 2009.
I forhold til at forbygge frafald på ungdomsuddannelserne, viser evalueringen at: 43 % af indsatsgruppen var uden igangværende uddannelse primo 2011, mens det tilsvarende tal for kontrolgruppen var 67 %. Samtidig peger projekternes egne opgørelser på, at deltagerne i projekterne har haft et frafald på ungdomsuddannelserne på mellem 10-12 %. Til sammenligning er det generelle frafald på erhvervsuddannelserne 33 %.
Metode
Evalueringen er gennemført som en effektevaluering med et kontrolgruppedesign. Projekternes deltagere har vurderet deres situation inden, umiddelbart efter og et halvt år efter behandlingen ved at udfylde spørgeskemaer. I alt har 526 børn og unge udfyldt både før- og efterbesvarelser.
Evalueringen er baseret på følgende datakilder:
- Løbende individbaseret opfølgning på alle modtagere af psykologhjælp – før behandling, umiddelbart efter behandling og et halvt år efter behandlingens ophør.
- Besvarelser fra en kontrolgruppe, der er udtrukket tilfældigt fra en database over personer, der har henvendt sig til psykiatrien.
- En registeranalyse baseret på indsamlede CPR-numre for indsatsgruppen og kontrolgruppen.
- Tre interessentspørgeskemaundersøgelser, hvor projekternes primære samarbejdspartnere og interessenter har vurderet projekterne.
- Halvårlige statusindberetninger for alle projekter.
- Ni casestudier i udvalgte projekter.
- Analyse af projekternes egen dokumentation.
- En sammenfatning af resultaterne fra delrapport 1, 2 og 3.