Tættere på Familien – det gode samarbejde mellem familie og myndighedsrådgiver
Projektet tager udgangspunkt i omlægning af måden, myndighedsrådgivere og andre fagpersoner samarbejder omkring en familie til børn med handicap. Tilfredsheden med sagsbehandlingen blandt familierne til børn med handicap steg markant med dette udviklingsprojekt.
Indhold
Dette udviklingsprojekt i Aarhus Kommune fra 2016 tager udgangspunkt i omlægning af måden, myndighedsrådgivere og andre fagpersoner samarbejder omkring en familie til børn med handicap. Projektet er opstartet, da samarbejdet mellem kommuner og familier i børnehandicapsager ofte er konfliktfyldt, præget af gensidig mistillid, og at samarbejdsrelationen er en væsentlig kilde til stress blandt forældrene.
Hovedtanken med projektet er, at myndighedsrådgivere skal lære familien bedre at kende ved hyppigere kontakt og opfølgning med udgangspunkt i familiens egne ressourcer, kompetencer og ønsker. En central del af forudsætningerne for Tættere på Familien er et lavere sagstal hos rådgiveren, så der frigives mere tid til den enkelte familie.
Med projektet steg forældrenes tilfredshed med sagsbehandlingen, og samarbejdet blev styrket. På baggrund af undersøgelsen har Metodecentret udarbejdet 7 anbefalinger til et bedre samarbejde med familier til børn med handicap.
Konklusion
Det fremmer det gode samarbejde, når:
- Der er kontinuitet i sagsbehandlingen. Derfor bør der være så få sagsbehandlerskift som muligt.
- Rådgiver prioriterer at møde og se barnet med egne øjne.
- Rådgivers tilgang til familierne er helhedsorienteret og fokuserer både på barnet og familien som helhed.
- Rådgiver er nemt tilgængelig for familierne.
- Rådgiver sammen med familierne laver en fælles forventningsafstemning, så kommunikationen er afstemt familiernes behov.
- Rådgiver møder familierne med en anerkendende tilgang.
- Rådgiver lægger muligheder for hjælp og støtte åbent frem og vejleder familierne i deres rettigheder inden for de givne lovgivningsmæssige og økonomiske rammevilkår.
Metode
Undersøgelsen er baseret på interviews med 12 forældre til børn med handicap, foretaget både før og efter indsatsen.