Socialpædagogerne
sl.dk Vidensbanken Mit SL

Socialpædagogernes Vidensbank

Avanceret søgning
    • Børn og Unge
    • Voksne
    • Socialpædagoger
  1. Socialpædagogernes Vidensbank
  2. Børn og Unge
  3. Handicap

Metodehåndbog – Værktøjer til udredning og handleplan på børnehandicapområdet

God kvalitet i sagsbehandlingen er et vigtigt udgangspunkt for god kvalitet i indsatserne for børn og unge med funktionsnedsættelse og deres familier. Socialstyrelsen har derfor, i samarbejde med otte kommuner, udviklet denne metodebog, som indeholder nye værktøjer til at understøtte arbejdet med udredning og udarbejdelse af handleplan med særligt fokus på netop denne målgruppe.

Indhold

De udrednings- og handleplansværktøjer, der præsenteres i denne metodehåndbog bygger på Integrated Children’s System (ICS). I Integrated Children's System er fokus på funktionsevner og ressourcer hos barnet eller den unge fremfor diagnoser og begrænsninger. Værktøjerne kan dog også bruges af kommuner, der ikke benytter sig af ICS. ICS har først og fremmest fokus på børn og unges sociale problemer. ICS-tilgangen er derfor suppleret med WHO’s (World Health Organization) opdeling af funktionsevne, funktionsnedsættelse og helbredstilstand hos børn og unge samt Voksenudredningsmetoden (VUM) for også at omfatte børn og unge med fysiske og psykiske funktionsnedsættelser.

Værktøjerne er udviklet med det overordnede formål at skabe grundlag for en målrettet, helhedsorienteret og sammenhængende indsats for børn og unge i målgruppen og deres familier. Værktøjerne har til formål at øge kvaliteten i sagsbehandlingen gennem:

  • Øget standardisering i sagsbehandlingen
  • Bedre match mellem barn eller ung og indsats
  • Øget inddragelse af barn eller ung og familie samt bedre retssikkerhed og helhed i indsatsen
  • Bedre vilkår for dokumentation, indsamling af viden omkring effekter samt styring af indsatser 

Kapitel 1 beskriver grundlaget for og formålet med udrednings- og handleplansværktøjerne. I kapitel 2 udfoldes hensigten med og baggrunden for udviklingen af værktøjerne gennem fire temaer: inddragelse af familien, bedre match mellem barn og ung og indsats, samarbejde med leverandørleddet og andre relevante parter samt en fælles faglig systematik. Kapitel 3 belyser udredningsværktøjet og beskriver først de væsentligste rammer i lovgivningen om udredningen/den børnefaglige undersøgelse. Derefter beskrives udredningens systematik, hvorefter hvert element i selve udredningsværktøjet beskrives. Kapitel 4 omhandler handleplansværktøjet, og dette kapitel kommer på samme måde som kapitel 3 indover lovgivningens krav og anvendelsen af de enkelte dele af værktøjet. Kapitel 5 giver konkrete råd til, hvordan man får formuleret mål, der gør det muligt at følge effektivt op på indsatsen. Dertil præsenterer kapitel 6 værktøjer til opfølgning. Afslutningsvist indeholder metodehåndbogen en række bilag, hvor man kan finde hjælp og støtte til anvendelsen af værktøjerne samt til understøttelse af dialogen mellem sagsbehandleren, familien og barnet eller den unge selv.

Metodehåndbogen er målrettet sagsbehandlere på børnehandicapområdet, deres nærmeste ledere, forvaltningsledelsen samt leverandører på området. Den kan bruges som både opslagsværk i det daglige og som en indføring i værktøjerne og tankegangen bag udviklingen af dem.

Lærebøger og værktøjer
Forfatter
  • Socialstyrelsen
Årstal
2013
Udgiver
Socialstyrelsen, 102 sider
  • Udskriv
  • Mail
  • Linkin
  • Facebook
  • Twitter
Bestil Download PDF

Se også

Undersøgelser og evalueringer;

Fremskudt sagsbehandling - En forebyggende indsats for mennesker med psykiske vanskeligheder

Socialstyrelsen, 32 sider 2014
Dokumentation og udviklingsarbejde;

Det behøver ikke være så svært - En undersøgelse af foreningslivets værdi for unge med handicap og de barrierer, som de møder på vejen dertil

Sammenslutningen af Unge Med Handicap, 36 sider 2014
Undersøgelser og evalueringer;

Ferie, ledsagelse og fritidsaktiviteter for voksne med funktionsnedsættelse

Socialpædagogernes Landsforbund, 3 sider 2014
  • Om vidensbanken

    Vidensbanken er en service fra Socialpædagogerne sl.dk

    Om vidensbanken
  • FIND MERE VIDEN

    Socialpædagogen og andre relevante danske og internationale hjemmesider.

    Se links
  • Få vidensbankens nyhedsbrev

    Hold dig ajour med ny socialpædagogisk viden.

    Få viden i din mailbox
  • SÆT NY VIDEN I BANKEN

    Har du ideer eller eksempler på viden og praksisforløb, hører vi gerne fra dig.

    Kontakt os
Socialpædagogernes Vidensbank Brolæggerstræde 9 1211 Kbh. K Tlf. +45 7248 6000
Socialpædagogerns Vidensbank