Kunsteriske blikke på en hverdag med handicap
Kom helt tæt på tre unge mennesker med handicap og få et indblik i, hvilke problemstillinger der opstår i mødet med mennesker uden handicap.
Indhold
I denne rapport fra Det Centrale Handicapråd kan du få indblik i pilotprojektet ”Kunsteriske blikke på en hverdag med handicap”. Projektet udforsker, hvordan unge med og uden handicap reagerer på og forholder sig til hinanden. Det bygger på observationsstudier samt iscenesatte møder mellem kunstnere og de unge med handicap.
- Projektet zoomer ind på tre specifikke mennesker i Hovedstadsområdet (København og Helsingør), som lever med et handicap. Ønsket er at komme så tæt på den specifikke virkelighed som muligt.
- Projektet antager, at det konkrete indblik i specifikke menneskers liv, handlinger samt refleksioner og tanker om dette vil give inspiration til nye måder at tale om og forstå handicap.
- Vi rekrutterede derfor tre mennesker, som lever med hver deres handicap og bad dem om at lade os komme med i deres liv - i begrænsede tidsrum og inden for nogle aftalte rammer, med ønske om at komme helt tæt på den handicappede som privat menneske i de perioder, hvor vi fulgte vedkommende.
Derudover kan du læse om de forskellige initiativer med de unge kunstnere. Projektet er også en del af en langsigtet strategi, der skal fremme en positiv holdningsændring overfor unge med handicap. Dertil ønsker den at befordre til en mere ligeværdig relation mellem mennesker med og uden handicap.
Konklusion
Et af rapportens hovedfokus var spørgsmålet om berøringsangst mellem mennesker med og uden handicap.
Det konkluderes, at der i høj grad er berøringsangst i mødet mellem parterne, og at mennesker uden handicap helst vil undgå mødet. Dertil viser projektet dog også, at når parterne tør indgå i disse relationer, så opstår der spænding og energi.
En problematik i denne relation er balancen mellem det at have en ligeværdig relation og det, at den ene part ofte påtager sig en slags hjælperposition.
Rapporten kommer derudover med en lang række anbefalinger og forslag til kommende initiativer af kunstnerisk karakter.
Metode
Rapporten bygger på observationer, interview, antropologisk interaktionstudie og mødet med kunsterne.