Adoption uden samtykke
Denne undersøgelse fra 2011 viser, at kommunerne på undersøgelsestidspunktet meget sjældent anvender tvangsbortadoption, selv om det kan være det bedste for barnet at blive adopteret frem for at blive anbragt i en plejefamilie.
Indhold
Ankestyrelsen har i foråret 2011 gennemført en interviewundersøgelse for Socialministeriet og Familiestyrelsen. Formålet med undersøgelsen er at afdække kommunernes kendskab til og anvendelse af reglerne om adoption uden samtykke, efter adoptionslovens regler blev udvidet 1. oktober 2009. De udvidede regler om adoption uden samtykke trådte i kraft den 1. oktober 2009. På undersøgelsestidspunktets opstart i februar 2011 var kun et barn blevet adopteret uden samtykke efter lovændringens ikrafttræden. Adgangen til adoption uden samtykke er udvidet, så den tidligere gældende praksis om, at barnet skulle have været anbragt uden for hjemmet i mindst syv år og ikke have haft kontakt med forældrene i seks til otte år, ikke længere gælder. Med udvidelsen af reglerne kan børn under et år og børn, der har været anbragt mindst tre år blive adopteret uden samtykke.
Konklusion
Undersøgelsen har blandt andet vist, at kommunerne:
- kender de udvidede regler om tvangsadoption
- synes reglerne er svære at anvende i praksis, fordi de skal dokumentere, at forældrene aldrig vil kunne tage sig af deres barn
- mener, at et barns nuværende plejefamilie ofte er de oplagte adoptivforældre, men kommunerne er i tvivl, om plejeforældrene vil være adoptivforældre
Metode
Undersøgelsen bygger på interview med syv af landets kommuner: Aalborg, Kolding, Fredericia, Slagelse, Lolland, Frederiksberg og København. Ankestyrelsen har anvendt kvalitative fokusgruppeinterviews med fagchefer, teamledere og sagsbehandlere for at opnå et bredt og nuanceret billede af kommunernes kendskab til og anvendelse af reglerne om adoption uden samtykke.
Undersøgelsen er suppleret med kvalitative interview med andre aktører, der indgår i den konkrete sagsbehandling af sager om adoption uden samtykke, henholdsvis Ankestyrelsen, en statsforvaltning samt en repræsentant fra Advokatsamfundet, der repræsenterer de advokater, der bliver beskikket i forbindelse med sager om adoption uden samtykke.