Landet bag kaos. Baglandet på Vesterbro – et sted for tidligere anbragte
Tidligere anbragte om tab, svigt, brud og manglende omsorg
Indhold
Vi følger en gruppe unge på stedet Baglandet på Vesterbro, en treværelses lejlighed, hvor tidligere anbragte unge mødes. Stedet besøges af ca. 80 tidligere anbragte unge, der bruger Baglandet som et samværssted og et netværk.Konklusion
Undersøgelsen belyser dels, at Baglandet bruges som et samlings- og netværkssted for tidligere anbragte, hvor man kommer og kan få hjælp og samvær. Dels belyser den, hvordan det er gået de 19 unge, der er blevet interviewet til undersøgelsen, og hvordan deres opvækst har været. Her vises, hvorledes de tidligere anbragte unge har haft en opvækst med tab, svigt, brud og manglende omsorg – hvilket påvirker deres muligheder for at leve deres liv i dag som voksne.
I undersøgelsens resultater træder det frem, at problemerne i hjemmet tilsyneladende kulminerer, når de unge kommer i puberteten – halvdelen af de interviewede unge er først blevet anbragt i 13-14-årsalderen. De fleste af de interviewede unge beretter om psykiske problemer i forskelligt omfang: Angst, eksistentiel ensomhed og tunge tanker, som har ført til overvejelser om selvmord (otte af dem har forsøgt selvmord). Tre af kvinderne har været indlagt med psykiatriske diagnoser. Også forældrene til flere af de unge ”baglændere” er psykisk syge, ligesom der er en massiv psykisk uligevægt blandt en del af forældrene.
De unge kommer også fra hjem med familier, der har misbrug af stoffer eller alkohol. 13 af de unge fortæller om en opvækst med misbrug, og flere har mistet en af deres forældre til druk eller narko.
Vedrørende eget misbrug er det lidt vanskeligere at præcisere, for hvornår har man et misbrug, men 13 af de unge i interviewet fortæller om at have eller have haft et forbrug af hash, kokain, amfetamin eller andre stoffer, der periodisk har gjort dem afhængige.
Ni ud af de 12 interviewede kvinder har været udsat for seksuelle overgreb i form af incest, voldtægtsforsøg eller fuldbyrdet voldtægt som børn eller unge, men det gælder også enkelte af mændene. I bogen berettes også en af kvindernes livshistorie, hvor hun blev voldtaget af en gruppe store drenge på anbringelsesstedet, da hun kun var en lille pige og blev anbragt.
De fleste af dem har endvidere haft faglige eller sociale problemer i skolen, er blevet mobbet eller har været til skolepsykolog og fået diagnoser og beskrivelser af at være utilpassede i skolesammenhæng.
Halvdelen af de interviewede unge har fået en uddannelse, typisk en kort eller mellemlang videregående uddannelse som social- og sundhedsassistent, frisør, lærer, pædagog, automekaniker, konstabel, smed, fotograf eller journalist. Kun en har en længerevarende universitetsuddannelse.
Det er straks vanskeligere at være i fast arbejde. Ud af de 19 interviewede er hver anden på kontanthjælp, sygedagpenge eller pension. Fem er i gang med studium eller uddannelsesforløb.Metode
Metodisk består undersøgelsen af interview med 19 unge, såvel som interview med Baglandets to ansatte. Formålet med Baglandet har været at skabe et sted, hvor tidligere anbragte, uanset problemer og årsag til anbringelse, kan mødes og være hinandens bagland. De unge har ligeledes udfærdiget et spørgeskema, der blev brugt som grundlag for interview.