Socialpædagogerne
sl.dk Vidensbanken Mit SL

Socialpædagogernes Vidensbank

Avanceret søgning
    • Børn og Unge
    • Voksne
    • Socialpædagoger
  1. Socialpædagogernes Vidensbank
  2. Børn og Unge
  3. Anbringelser: Udskrivning og efterværn

Indkomst og egenbetaling blandt unge i efterværn

Ankestyrelsen og Børne- og Socialministeriet har gennemført en undersøgelse af indkomst og egenbetaling blandt unge i efterværn på et anbringelsessted.

Indhold

Kommunernes skal efter serviceloven yde støtte til børn og unge, når det må anses for at være af væsentlig betydning af hensyn til barnets eller den unges behov for særlig støtte. Særlig støtte efter serviceloven kan f.eks. være familiebehandling, en fast kontaktperson eller en anbringelse af barnet eller den unge på et anbringelsessted.

Ankestyrelsen og Børne- og Socialministeriet har gennemført en undersøgelse af indkomst og egenbetaling blandt unge i efterværn på et anbringelsessted. 

Formålet med undersøgelsen er at belyse, hvor stor en andel blandt unge i efterværn, der er under uddannelse, indtægtsgrundlaget blandt unge i efterværn, særligt fra erhvervsarbejde, kontanthjælp og SU, samt i hvilken grad kommunerne træffer afgørelse om egenbetaling, herunder beløbets størrelse.

Konklusion

Undersøgelsen viser, at blandt de ca. 1.000 unge i alderen 18-22 år, som er omfattet af undersøgelsen, var under halvdelen i gang med en uddannelse i form af enten grundskole, forberedende uddannelse, ungdomsuddannelse eller en videregående uddannelse i 2015. Opdelt på type anbringelsessted viser
undersøgelsen, at unge i efterværn i plejefamilier oftere var under uddannelse (50 pct.) end unge i efterværn på døgninstitutioner og opholdssteder mv. (40 pct.).


Hvad angår de unges indkomstgrundlag viser undersøgelsen, at ud af de 754 unge, hvor der findes præcise eller entydige oplysninger om typen af anbringelsessted eller udslusningsordning, havde 753 en indtægt i løbet af 2015. Efter de gældende regler skal unge i efterværn, der har en indtægt, som udgangspunkt betale for opholdet. For de unge, hvor kommunen i spørgeskemaundersøgelsen har oplyst, at den unge havde en indtægt, viser undersøgelsen, at kommunerne traf afgørelse om egenbetaling for over halvdelen af de unge, der var i efterværn i døgnophold på et anbringelsessted. Når det gælder unge i efterværn i en udslusningsordning, traf kommunerne afgørelse om egenbetaling for lidt under halvdelen af de unge.

Metode

Undersøgelsen er dels gennemført som en spørgeskemaundersøgelse til kommunerne med spørgsmål om kommunernes opkrævning af egenbetaling for unge, som var i efterværn i form af et døgnophold på et anbringelsessted i hele 2015, og dels som en registerundersøgelse, der på cpr. niveau afdækker disse unges uddannelses-, indkomst- samt beskæftigelsesforhold mv. 

Undersøgelser og evalueringer
Forfatter
  • Ankestyrelsen
Årstal
2019
Udgiver
Ankestyrelsen
  • Udskriv
  • Mail
  • Linkin
  • Facebook
  • Twitter
Download

Se også

Det gode efterværn – tidlige anbragte unges positive fortællinger om efterværn

Servicestyrelsen 2011

Efterværn - Evaluering af efterværnsprojektet på specialinstitutionen Godhavn

Teori og Metodecentreret 2003

Overgange – hjemgivelse og efterværn ved anbringelsens ophør

UFC Børn og Unge og KABU, Socialministeriets kvalitetsprojekt 2002-2005 2005
  • Om vidensbanken

    Vidensbanken er en service fra Socialpædagogerne sl.dk

    Om vidensbanken
  • FIND MERE VIDEN

    Socialpædagogen og andre relevante danske og internationale hjemmesider.

    Se links
  • Få vidensbankens nyhedsbrev

    Hold dig ajour med ny socialpædagogisk viden.

    Få viden i din mailbox
  • SÆT NY VIDEN I BANKEN

    Har du ideer eller eksempler på viden og praksisforløb, hører vi gerne fra dig.

    Kontakt os
Socialpædagogernes Vidensbank Brolæggerstræde 9 1211 Kbh. K Tlf. +45 7248 6000
Socialpædagogerns Vidensbank