Efterværn - afdækning af viden og erfaringer fra eksisterende indsatser
Denne undersøgelse er en del af efterværnsanalysen 'Spor 3 - Bedre overgange til et selvstændigt voksenliv med relationer og netværk'
Indhold
På vegne af Social- og Ældreministeriet har VIVE udført denne undersøgelse, som har til formål at afdække de bedst tilgængelige erfaringer fra indsatser, der eksplicit beskæftiger sig med opbygning af netværk og relationer hos unge, som har været anbragt eller har haft en kontaktperson frem til det fyldte 18 år. Undersøgelsen tager udgangspunkt i otte indsatser, og fælles for de udvalgte indsatser er at de eksplicit arbejder med opbygning af de unges netværk og relationer.
I afdækningen er der taget udgangspunkt i følgende spørgsmål:
- Hvilke indsatser eksisterer inden for undersøgelsens afgrænsning?
- Besidder indsatserne kendetegnene ved en lovende praksis?
- Hvilke erfaringer kan der identificeres på tværs af indsatser i forhold til at etablere virksomme indsatser, der opbygger de unges netværk og sikrer nære, stabile relationer?
Konklusion
På tværs af de otte indsatser, kan man b.la. konkludere at:
- Opbygning af de unges netværk og relationer er en forudsætningen for, at de unge bliver i stand til at kunne fastholde egen bolig, tage en uddannelse og/eller komme i beskæftigelse.
- Opbygning af netværk og relationer er dog blot et ud af flere parametre, som sættes i fokus i den enkelte indsats - i praksis har indsatsernes indholdsmæssige fokus større variation, herunder f.eks. ved at sætte fokus på selvtillid og at forstå sociale koder.
- Tilrettelæggelsen af indsatserne spiller en stor rolle ift. den unges udbytte. På tværs af de otte indsatser er der gruppebaserede, individuelle og kombinerede indsatser.
Metode
Undersøgelsesdesignet tager form en som caseundersøgelse med tre faser: (1) research, (2) screening af indsatser og (3) casebesøg.