Socialtilsyn Øst - Årsrapport 2014
2014 var startåret for fem nye socialtilsyn i Danmark. Socialtilsynene blev som en del af Tilsynsreformen etableret for at sikre et mere professionelt og uafhængigt tilsyn med de sociale tilbud i Danmark.
Indhold
Socialtilsyn Øst overtog pr. 1. januar 2014 tilsynsforpligtelsen for cirka 1.500 plejefamilier og 450 sociale botilbud og misbrugsbehandlingssteder.
I denne årsrapport kan du læse en beskrivelse af Socialtilsyn Østs erfaringer med tilbuddenes og plejefamiliernes faglige og organisatoriske kvalitet på udvalgte fokuspunkter.
Derudover indeholder årsrapporten en beskrivelse af Socialtilsyn Øst, herunder en beskrivelse af socialtilsynets organisering, medarbejdersammensætning samt en beskrivelse af deres mission og kerneopgaver.
Konklusion
I årsrapporten konkluderes overordnet det:
- At de sociale tilbud og plejefamilierne vedrørende de udvalgte fokuspunkter har en generel høj kvalitet.
- At tilbuddene kan være mere opsøgende for at få kommunerne til at opstille indsatsmål for de borgere, de visiterer til tilbuddene, og at tilbuddene fortsætter det målrettede og professionelle arbejde både med indsatsmålene og dokumentationen af resultaterne.
- At især på børne- og ungeområdet er der et grundlag for at udvide forståelsen af magtanvendelsesbegrebet, så der kommer større fokus på blandt andet gråzoner som magt eller omsorg.
- At kvalitetsmodellen har skabt en øget bevidsthed om selve opgaven med at være plejefamilie, omkring fagligheden, hvilke krav de kan stille til kommunerne med mere. Tilsynskonsulenterne erfarer, at plejefamilierne tager ansvar og er bevidste om pligter og rettigheder.
- At de udfordringer Socialtilsyn Øst har mødt i forhold til de juridiske konstruktioner og grundlag som altovervejende udgangspunkt ikke har indflydelse på kvaliteten i de indsatser, der ydes i tilbuddene, men derimod er af mere formel betydning i forhold til sikringen af overholdelsen af den gældende lovgivning på området.