Intensive anbringelser – praksisbeskrivelse
Herning Kommune har markeret sig på området for udsatte børn, unge og familier med nytænkende indsatser og tilbud. I denne rapport finder du en konkret beskrivelse og gennemgang af, hvordan to af kommunens døgninstitutioner har grebet implementeringen af konceptet 'intensive anbringelser’ an i praksis.
Indhold
Denne praksisbeskrivelse fra Metodecentret er et tillæg til publikationen: ”Intensive anbringelser – Erfaringer fra pilotafprøvningen i Herning Kommune”, som er en slutevaluering af pilotafprøvningen af konceptet ’Intensive anbringelser’ på de to døgninstitutioner Hedebocentret, afdeling Claudisvej, og Toften i Herning Kommune. Du kan også finde slutevalueringen her i Vidensbanken.
Den nærværende praksisbeskrivelse henvender sig primært til institutioner og personale, som søger inspiration til, hvordan indsatskonceptet kan omsættes fra teori til praksis. Du kan nemlig dykke længere ned i meget detaljerede proces- og praksisbeskrivelser af, hvordan de to institutioner har omsat indsatskonceptet.
Rapportens indhold udgør dermed også dokumentation for de konklusioner om omsætninger af konceptet, som er præsenteret i den ovennævnte slutevaluering.
Rapporten er bygget op således:
Indledningsvis beskrives kort indsatskonceptets fire grundelementer. Derefter følger praksisbeskrivelserne af de to døgninstitutioners arbejde med konceptet. Disse er primært struktureret omkring indsatskonceptets fire grundelementer, og er derfor delt op i fire hovedkategorier, hvor det belyses, hvordan institutionerne har udfoldet indsatserne som (1) realistisk målrettede, (2) indeholdende integrerede parallelle indsatser, (3) familiecentreret, og (4) hvordan de har arbejdet med at sikre kontinuitet i den efterfølgende indsats.
Først beskrives Claudisvej, derefter Toften, eftersom institutionerne arbejder med forskellige målgrupper og dermed også forskelligartede problemstillinger. I den sammenhæng undersøges de to institutioner nærmere. Henvisningsårsagerne for de anbragte, og hvor de boede inden anbringelsen belyses bl.a. her.
I praksisbeskrivelsens forskellige afsnit inddrages mange udtalelser fra de unge selv, deres forældre og de professionelle, som stammer fra diverse møder samt fra interviews.
Konklusion
- I denne rapport gennemgår Metodecentret grundigt, hvordan de to institutioner har omsat og implementeret de særlige behandlingsprincipper, som begge institutioner i samarbejde med Metodecentret har udviklet i perioden 2011-2012.
- I den nævnte evalueringsrapport, som denne praksisbeskrivelse udgør et supplement til, kan du læse om, hvordan det er gået de børn og unge, som har været anbragt i perioden 2012-2015, hvor den intensive anbringelsespraksis er afprøvet.
- Evalueringsrapporten peger derudover på nogle områder af konceptet, som med fordel kan videreudvikles. Derudover er en række dimensioner af konceptet ikke undersøgt endnu, det gælder fx de involverede familiers oplevelse af den intensive indsats samt de langtidssigtede effekter af denne.
- Erfaringer fra Herning Kommune peger på, at omstillingen fra ”traditionel” til intensiv anbringelsespraksis kan være enormt krævende, bl.a. fordi denne praksis nødvendiggør en forandringsparathed hos både ledelse og medarbejdere. Ligeledes kan det være udfordrende at få afgørende faktorer som tid og ressourcer til at spille sammen med den intensive anbringelsespraksis.
Metode
Denne rapport er baseret på datamateriale, som omfatter institutionernes skriftlige journaldata og dokumentation af anbringelsesforløbene.
Dette materiale omfatter blandt andet § 50-undersøgelser, referater fra status- og netværksmøder, udredningsmateriale, behandlingsplaner med mere. Datamaterialet er kodet systematisk med såkaldt QSR software.