Adoption som social indsats - En vidensindsamling
Adopterede børn udvikler sig overordnet set mere positivt end børn, der vokser op i andre former for anbringelser, men adopterede kan også opleve udfordringer
Indhold
Der har de seneste to årtier været en øget opmærksomhed på anvendelsen af adoption som social indsats i Danmark. Formålet med adoption som indsats er at sikre stabilitet og kontinuitet for børn, der ellers forventes at ville være anbragt uden for hjemmet i store dele af deres opvækst, fordi det vurderes, at deres forældre ikke vil være i stand til at drage den nødvendige omsorg for dem.
Denne vidensindsamling bidrager med viden om adoption som indsats i en national kontekst. Den belyser, hvordan det går børn, der bliver adopteret, over tid eller sammenlignet med jævnaldrende, der eksempelvis er anbragt eller ikke har modtaget en indsats. Vidensindsamlingen belyser tre temaer: adopteredes udvikling og trivsel, stabilitet i adoptioner og åbenhed i adoptioner.
Vidensindsamlingen er udarbejdet under Videnscenter om børneinddragelse og udsatte børns liv, som er et samarbejde mellem VIVE, Socialstyrelsen og Børns Vilkår.
Konklusion
Rapporten har tre hovedkonklusioner:
- Adopterede klarer sig bedre end anbragte
- Adoption giver stabilitet
- Åbenhed i adoption opleves positivt
Derudover anbefales det, at man i fremtidige undersøgelser flytter fokus fra den adopteredes perspektiv til både adoptivfamilie og biologisk familie, da disse er underbelyst og kan bruges til at understøtte den samlede indsats.
Metode
Rapporten er en vidensindsamling, som er baseret på en systematisk litteratursøgning. Fokus for litteratursøgningen har været at identificere litteratur, som belyser virkninger af adoption som social indsats. Litteratursøgningen belv foretaget fra 2007 frem til efteråret 2021.