De skal være forberedt på, at deres liv bliver anderledes - Børn og unges erfaringer med at være anbragt i plejefamilie
I denne publikation kan du læse om børnenes erfaringer med at være anbragt i familiepleje.
Indhold
Publikationen er udarbejdet på baggrund af Socialminister Manu Sareens ønske om at få et børneperspektiv på Socialministeriets undersøgelse af plejefamilieområdet. Børnerådet inviterede derfor 11 plejebørn i alderen 11-18 år til at deltage i en ekspertgruppe og vidergive deres erfaringer og anbefalinger.
I denne publikation kan du læse om børnenes erfaringer og anbefalinger.
Konklusion
- Plejeforældrene skal forberedes på at modtage plejebarnet. Børnene synes også, at det er vigtigt at tale åbent om årsagen til anbringelsen. Det er desuden vigtigt for børnene, at plejefamilien er forberedt på netop det plejebarn og kender barnets historie.
- Plejebørnene skal have mulighed for at besøge plejefamilien inden og barnet skal selv have mulighed for at vurdere, om det er det rigtige match.
- Plejefamilien skal have kurser inden modtagelsen og løbende efteruddannelse.
- I forhold til skolen ønsker børnene at blive betragtet som de andre børn. Samtidigt er det vigtigt for børnene, at lærerne kender til barnets baggrund og udviser rummelighed overfor barnet.
- Flere af børnene oplever, at det er omstændigt og langsommeligt at få bevilliget forskellige ting. Den lange sagsbehandlingstid nævnes også som et problem i forhold til efterværn. Børnene anbefaler blandt andet hurtigere, bedre og mere stabil sagsbehandling.
Metode
Børnerådets inddragelse af børn og unge bygger på antagelsen om, at børn og unge er eksperter i deres eget liv. Ekspertgrupperne består typisk af 4-10 børn og unge, som har særlige erfaringer indenfor et bestemt område.