Undersøgelse af plejefamiliers rammer og vilkår
Du kan i denne rapport læse en kortlægning af plejefamiliers vilkår.
Indhold
Nærværende rapport er en sammenfatning af resultaterne fra en kortlægning af plejefamiliers vilkår i Danmark. Hensigten med rapporten har været at dokumentere de faktiske forhold for plejefamilier i Danmark, hvordan kommunerne organiserer sig, og hvilke udfordringer kommuner og plejefamilier oplever.
Undersøgelsen omfatter fire fokusområder:
- Plejefamiliers sammensætning.
- Plejefamiliers økonomi og ansættelsesvilkår.
- Plejefamiliers adgang til uddannelse, supervision og anden formel støtte.
- Organisering af plejefamilier.
Konklusion
I undersøgelsen konkluderes bl.a. følgende:
Plejefamilier:
- I de fleste plejefamilier har en eller begge plejeforældrene professionel erfaring med børn fra tidligere ansættelser i enten normal- eller specialsystemet.
- Størstedelen af familierne har desuden mere end fem års erfaring som plejefamilie.
Uddannelse og supervision:
- 63 % af plejefamilierne oplyser, at de har gennemført et grundkursus for plejefamilier. Det betyder samtidig, at 37 % ikke har deltaget i eller gennemført et grundkursus.
- 60 % af plejefamilierne oplyser, at de ikke har deltaget i efteruddannelse eller temamøder, mens 40 % har deltaget i et eller flere efteruddannelseskurser eller temamøder.
- 35 % af plejefamilierne oplyser, at de har modtaget supervision fire gange årligt eller mere. Derimod har 14 % ikke modtaget nogen form for supervision.
Økonomi og ansættelsesvilkår:
- Plejefamilierne tildeles i de fleste tilfælde mellem fire og syv vederlag pr. plejebarn, svarende til mellem ca. 14.720 og 25.720 kr. pr. måned.
- Flertallet af plejefamilierne oplyser, at de øremærker det fulde beløb, som familien modtager til lommepenge og beklædning til barnet.
- Der kan i mange tilfælde konstateres en betydelig reduktion i plejefamiliernes beskæftigelsesgrad efter, de har fået et barn i pleje (ca. 50 % for kvinder og 25 % for mænd).
Endvidere analyseres også forhold om rekruttering og godkendelse, matchning, ferie og aflastning, tilsyn og opfølgning samt organisering.
Metode
Kortlægningen bygger på spørgeskemaundersøgelser blandt 80 kommuner, telefoninterview med 87 plejefamilier og 15 tidligere plejebørn, dybdegående analyser i kommuner samt interview med 21 nøgleaktører og eksperter på området.
Arbejdet med kortlægningen blev indledt primo maj 2010 og afsluttedes ultimo september 2010.