Samarbejder mellem plejefamilier og døgninstitutioner/opholdssteder
Denne rapport er en slutevaluering på et projekt, som havde til formål at sikre plejefamilier relevant støtte og supervision fra fagpersoner fra døgninstitutioner
Indhold
I projektet 'Samarbejde mellem plejefamilier og døgninstitutioner' har fire kommuner - København, Middelfart, Vejle og Vesthimmerland - arbejdet med en samarbejdsmodel, hvis hovedformål var at sikre anbragte børn og unge støtte og stabilitet i anbringelserne. Samarbejdsmodellen er karakteriseret ved fire kerneelementer:
- Tværgående samarbejde
- Kompetenceudvikling
- Netværk
- Akuttelefon
Disse kernelementer har ageret som en overordnet ramme, hvorfra de enkelte kommuner havde mulighed for at tilpasse dem til deres specifikke krav og ønsker.
Samarbejdsmodellen består af to hovedvarianter, hvoraf den ene variant - den individuelle model - hovedsageligt sætter fokus på individuel supervision og støtte til en konkret udfordring hos plejefamilierne. Den anden variant - den gruppebaserede model - fokuserer på en bred opkvalificering af plejeforældrenes kompetencer og trivsel.
Konklusion
Ved begge modeller, har plejeforældrene oplevet en positiv udvikling i deres kompetencer under indsatsen. Samlet set har begge varianter af samarbejdsmodellen styrket plejeforældrenes evne til at håndtere konkrete udfordringer under et anbringelsesforløb. Rapporten viser dog også, at plejefamilierne som har været en del af den gruppebaserede model i højere grad har oplevet en reducering af stress og en stigning i tilfredshed i rollen som plejeforældre.
Metode
Evalueringen er baseret på en spørgeskemaundersøgelse besvaret af 129 plejefamilier, kvalitative interviews med 72 personer samt registreringer af tidsforbrug.