Kortlægning af vederlag til plejefamilier
I denne publikation kan du få indsigt i de udfordringer, der typisk opstår i spørgsmålet om vederlag til plejefamilier.
Indhold
I denne publikation kan du få et indblik i Socialstyrelsens kortlæggelse af vederlag til plejefamilier.
Kortlægningen giver et opdateret og dybdegående vidensgrundlag om erfaringer og udfordringer med fastsættelse og genforhandling af vederlag.
En undersøgelse på plejefamilieområdet i 2010 viste nemlig, at en af de hyppigste årsager til konflikt er uenighed om vederlag. Der tages afsæt i de eksisterende vederlagsmodeller, som skal lægges til grund for udbredelsen af god praksis på plejefamilieområdet.
Konklusion
Kortlægningen viser, at der overordnet er tre modeller, der anvendes i de besøgte kommuner. Det drejer sig om KL’s model, som blev udviklet først og dertil Gennemsnitsmodellen og Minimumtakstmodellen, som blev videreudviklet ud fra KL’s model.
Alle tre modeller tager udgangspunkt i satsregulerede vederlag, men niveauet for disse varierer meget. Vederlag fastsættes ved en børnefaglig undersøgelse, handleplan og viden om barnet.
Undersøgelsen viser dog, at det kan være svært for både plejefamilier og kommuner at tale om vederlag, hvis plejeopgavens omfang ikke er klar. Dertil opleves det, at aftalen og kontrakten ofte står klart for kommunen, mens det for plejefamilierne er mindre klart. Derudover er det ofte øvrige vilkår om ferie, supervision, pension og uddannelse, som har stor betydning for samarbejdet mellem de to parter.
Metode
Kortlægningen er bygget på en kvalitativ tilgang, som skal give et nuanceret indblik i de involverede parters perspektiver. Kortlægningen er gennemført i ti kommuner, som er valgt ud fra nedenstående fire kriterier. Forud for besøgene hos kommunerne er der indhentet og gennemgået en lang række relevant materiale. Dette arbejde har lagt til grund for interviews og workshops med væsentlige medarbejdergrupper.
- Kommunestørrelse
- Kommunetype
- Antal almindelige plejefamilier
- Erfaring med andre plejefamilietyper
De besøgte kommuner er:
- Brønderslev Kommune
- Frederiksberg Kommune
- Gladsaxe Kommune
- Herning Kommune
- Hjørring Kommune
- Horsens Kommune
- Københavns Kommune
- Odense Kommune
- Vejen Kommune
- Aarhus Kommune