Håndbog om forældresamarbejde. Forældresamarbejde og -støtte ved anbringelser af børn og unge
Forældre har brug for at blive inddraget, og har de en velfungerende kontakt til barnet, kan det bidrage til et godt anbringelsesforløb. Erfaringerne viser, at forældrene ofte har brug for støtte i forbindelse med anbringelsen, men ikke altid får den. Bagerst i håndbogen er vedlagt en DVD, hvor omdrejningspunktet er børnenes og de unges oplevelse af forældresamarbejde.
Indhold
Denne håndbog tager udgangspunkt i, at professionelle altid skal søge at inddrage og samarbejde med forældre til anbragte børn og unge – når det er til barnets bedste. Samarbejdet med forældrene skal først og fremmest ske ud fra børnenes og de unges perspektiver og i forhold til deres situation og livsforløb. Håndbogen tager således udgangspunkt i et børneperspektiv og sætter fokus på nogle af de centrale temaer i forældresamarbejdet, som går på tværs af anbringelsesformer, tidsforløb og professioner.
Gennem håndbogens otte kapitler præsenteres en række centrale temaer i forældresamarbejdet, der går på tværs af anbringelsesformer og professioner. I hvert kapitel bliver der taget udgangspunkt i serviceloven og andre relevante lovgivninger samt vejledningen om særlig støtte til børn og unge og deres familier. Forskning, undersøgelser og udviklingsprojekter bliver løbende integreret i behandlingen af de forskellige problemstillinger. Desuden er der i nogle af kapitlerne en værktøjskasse, som beskriver konkrete metoder og værktøjer. Værktøjskasserne og erfaringerne fra praksis er ikke tænkt som færdige modeller eller løsninger til, hvordan man som professionel skal gribe forældresamarbejdet an. De er tænkt som vidensdeling og erfaringsformidling, man kan lade sig inspirere af.
Som afslutning på de fleste kapitler beskrives erfaringer fra praksis. Det er cases og interviews med forældre, fagpersoner og plejeforældre, som har anbringelsesområdet tæt inde på livet i dagligdagen. Håndbogen består af følgende otte kapitler:
- Forældresamarbejde i et historisk perspektiv
- Lovgivningsmæssige rammer om forældreinddragelse og samarbejde
- Børn, unge og forældres perspektiver på samarbejdet
- Forældresamarbejde på tværs af barnets livssammenhænge
- Forældresamarbejde om børnefaglig undersøgelse og handleplan
- Støtte til forældre
- Overgang mellem hjem og anbringelsessted
- Samvær og kontakt
Bagerst i håndbogen er der en DVD. Den indeholder to kortfilm, hvor man følger to mødre, hvis døtre er anbragt i henholdsvis en plejefamilie og på et opholdssted. Desuden indeholder DVD’en fire interviews med to unge og to forældre, der sætter ord og billeder på, hvordan de oplever samarbejdet kan fungere.