Familiepleje i Danmark
Siden 1980’erne har familiepleje været den mest brugte anbringelsesform for udsatte børn og unge i Danmark, men vi ved meget lidt om både de anbragte børn og unge og familieplejerne. Det forsøger denne bog at ændre på.
Indhold
Familiepleje i Danmark handler om den danske familiepleje – hver er de, og hvilke rammer arbejder de indenfor? Bogen giver et historisk og socialpolitisk perspektiv på familieplejen, hvor både de historiske og aktuelle lovgivningsmæssige rammer for familieplejen præsenteres. Derudover placeres den danske familiepleje i en international kontekst, når danske forhold bliver sammenlignet med norske, svenske og engelske med henblik på at fremanalysere de forhold, der særligt gør sig gældende i Danmark.
Bogen handler om de, der vælger at blive familieplejere og om de børn og unge, som er anbragt hos familierne. Den er baseret på et landsdækkende forskningsprojekt, og den formidler blandt andet resultaterne fra en omfattende spørgeskemaundersøgelse blandt over 3.000 såkaldte almindelige familieplejere og oplysninger om 4.770 børn og unge.
Undersøgelsen giver blandt andet indblik i hyppige årsager til at blive familieplejer, familieplejernes alder, hyppige årsager til anbringelserne, hyppige årsager til flytning osv. Der følger også en undersøgelse og analyse af forholdene hos anbragte børn og unge med omfattende vanskeligheder og særligt komplekse behov, herunder hvilke typer familieplejere disse børn og unge anbringes hos.
Bogen indeholder følgende syv dele:
- Familiepleje i historisk og socialpolitisk perspektiv
- Socialpolitiske rammer og tal for familieplejen i Danmark
- Familiepleje i Norge, Sverige og England – en komparativ analyse i relation til danske forhold
- Forskning om familieplejere
- Forskning om familieplejeanbragte børn og unge
- Resultater af undersøgelsen bland almindelige familieplejere
- Familiepleje i Danmark - konklusioner