Små børn anbragt uden for hjemmet. En forløbsundersøgelse af anbragte børn født i 1995
Anbringelser i de tidlige barndomsår og livet herefter
Indhold
Egelund et al. har fulgt en gruppe af børn født i 1995, som alle havde det til fælles, at de i de tidligste barndomsår havde været anbragt uden for hjemmet. Formålet er at opnå viden om anbragte børns udvikling gennem både barndom, ungdom og voksenliv. Undersøgelsen følger ikke kun børnene, men også de anbringelsesforløb, som børnene befinder sig i, med henblik på at udvikle viden om, hvordan forskellige foranstaltninger og anbringelsesforløb virker ind på børnenes udvikling.
Konklusion
De foreløbige resultater fra denne undersøgelse peger blandet andet på, at små børn, der anbringes uden for hjemmet i de tidlige barndomsår, befinder sig i en såkaldt højrisikogruppe. Dette kan identificeres i et udviklingsmæssigt perspektiv, allerede når barnet når 7-8 års alderen.
Metode
Egelunds undersøgelse omfatter alle børn født i 1995, der er eller har været anbragt uden for hjemmet. Den første rapport (2004) omfatter således børnene i alderen 7-8 år.
Metodisk er der tale om en undersøgelse bestående af såvel kvalitative interview som spørgeskemaer og statistiske analyser, og i undersøgelsen inddrages både de anbragte børn og en sammenligningsgruppe, der består af dårligt stillede børn fra samme årgang, som ikke er eller har været anbragt.
Interview er foretaget med de anbragte børns forældre, mens spørgeskemaer anvendes til socialforvaltninger og de steder, børnene er anbragt. Undersøgelsen omfatter i alt 715 børn, hvoraf kommunerne har besvaret spørgeskemaer om 603 børn.